3D model ziekenhuis gemaakt met de drone


3D model ziekenhuis gemaakt met de drone

3D model ziekenhuis

XS-4D is door het Medisch centrum Leeuwarden (MCL) gevraagd om hun volledige vastgoed 3D in beeld te brengen.  Dit hebben we gerealiseerd met onze hoogwaardige drone en scan technieken.Zo hebben we een compleet interactief 3D model gemaakt van het ziekenhuis.

Een indrukwekkend groot project!

 

MCL overzicht

MCL overzicht 3D beeld

 

 

Doel:

Het doel van het 3D maken van het ziekenhuis is o.a. het optimaliseren van toekomstige renovatie en onderhoudswerkzaamheden. Doordat het vastgoed inzichtelijk is kan het team van het MCL sneller communiceren met onderhoudspartijen. De data dient als basis voor het maken van een MJOP.  Informatie en beelden zijn makkelijker te delen.

Schades en achterstallig onderhoud is inzichtelijk, ook op grotere hoogte. De milieunormen vragen dat grote gebouwen steeds energiezuiniger worden en op den duur energie neutraal. Het begint bij het goed in beeld brengen wat de huidige status van het vastgoed.

Een digital twin van het daadwerkelijke gebouw.

 

 

MCL overzicht

MCL overzicht vastgoed

 

Interactief 3D model en innovatieve software:

Met de ingewonnen data (35 GB) hebben we een compleet interactief 3D model gemaakt. Zo is het mogelijk om specifieke elementen van vastgoed met foto’s in detail te bekijken.  Door het interactieve model kunnen we o.a. metingen uitvoeren en aanvragen voorzien van informatie.

 

Op de afbeelding hieronder zie je een screenshot van de software met van links naar rechts een 3D model met metingen, foto inspectie module met close up en nog meer detail foto’s, een lijst met rapportages met gevonden aandachtspunten, afmetingen en annotatie gedeelte.

 

 

3D model meting

3D model meting

 

Inzet van een 3D model ziekenhuis en data in de praktijk:

Voor het vervangen van de gevelbeplating van de technisch ruimte hebben we de ingewonnen data kunnen delen met de leverancier/constructeur van de beplating. Met de scan gegevens hebben ze de afmetingen kunnen bepalen van de beplating. De Pointcloud diende als basis voor het CAD model.

 

Doordat alles inzichtelijk is, is er veel tijd bespaard aan bezoeken van de locatie. Zo hebben we o.a. binnen 15 minuten kunnen bepalen wat voor  afvoeren er rondom de opbouw zitten plus de lengte hiervan. Ook hebben we alle roosters in beeld gebracht plus de grote hiervan, type en positie. Doordat alles inzichtelijk is, weet de klant precies waar de hijskraan moet komen te staan om alle spullen op het dak te krijgen.

 

3D en foto

 

 

Bekijk hier de presentatiefilm van het MCL

Film MCL

Website MCL

 

 

PROJECT DETAILS

Opdrachtgever

MCL


Plaats

Leeuwarden


Jaar

2021

GEBRUIKTE TECHNIEKEN

Apparatuur

Drone, scanner, camera, infrarood


Software

3D


Opgeleverd

maart 2021Willekeurige projecten